Пиргадикя

At the fishing boat pier

Пиргадикя (някъде може да го срещнете като Пиргадикия) е курортно село на 115 км от Солун, все още неизвестно на масовия туризъм. Принадлежи към Ситония, но реалното му местоположение е на крайбрежието в залива между Ситония и Атон.

Пиргадикя е построено амфитеатрално по склоновете на малък полуостров и гледа към морето, Атон и към ръкава Ситония. Постоянните му жители са около 600 и има няколко мини маркета, кафенета и пекарна. Таверните на малкото рибарско пристанище сервират прясна риба и морски дарове и вечер привличат хора от Ормос Панагияс (20 км), Акти Салоникю (7 км) и близкия район, в който има предимно частни вили и комплекси с апартаменти под наем.

Пиргадикя няма собствен плаж, ако не броим миниатюрната ивица от пясък до самото пристанище, но малко извън селото ще намерите няколко заливчета с камъни и прозрачна синя вода. Те не са организирани и поради тази причина почти няма хора на тях, но са особено подходящи за плуване и уединение. На 1 км северно от Пиргадикя се намира големият и празен плаж Камбос, а ако тръгнете на юг в посока Ормос Панагияс ще намерите Гялаки, Кортири и Акти Салоникю, големи плажове с малко съоръжения и много свободно място.

Хотели в Пиргадикя

Снимки

At the fishing boat pierFishing boatBoats at the pierView to the village from the pier

акценти: малък курорт с рибарско пристанище и сини заливчета, село в Ситония, Халкидики, Гърция

Още за Пиргадикя

Пиргадикя фото галерияx